onsdag 5 december 2012

Ett sagoäventyr - Tomtens Brevlåda

I dag var det dags att hjälpa tomten hitta brevlådan som trollkarlen har tagit för att han vill ha alla julklappar för sig själv. Vår önskelista låg i brevlådan och om vi inte hittar den får vi ju inga julklappar till förskolan!!!
Vi gick i tre grupper och min grupp på 8 barn fick börja! Denna sagan är lång, rikt illustrerad, men spännande så håll i er:)

 Sagotrollet är på plats vid verklighetsporten. Vi ställer upp oss på ett led och den som går först får hålla den magiska kulan.
 Det är inte lätt att vara minst:)
Sagoporten!! Man går alltid tillsammans genom portarna. Nu är vi i sagans värld där allt kan hända!!
 Den magiska kulan är med och där står ockå styrkepiller som vi måste äta för att orka genomföra vårt uppdrag.
 Här delas styrkepiller ut!
Här har vi kommit till första landet och nu ska vi in pepparkakslandet. Där måste vi lösa en kluring. När vi klarar kluringen kommer vi att hitta en pusselbit som vi behöver för att hitta tomtens brevlåda. Vi ska akta oss för lasern och ögonen på träden!
Naturligtvis blir vi bjudna på pepparkakor i pepparkakslandet:)
Här ska vi göra kedjan som vi övat på!














Hjälp - Trollkarlens spejare !! Vi kastar oss på marken och är knäpptysta så han inte hör eller ser oss!!


När vi ser ögonen på träden ska vi hoppa in i en slang och gå tillsammans för då blir man osynlig!

Laser radiation står det på varningsskylten! Här måste man krypa/åla under och gå över laserstrålarna.
 Nästa land är Snölandet. Vår kraft vi fick av styrkepillret börjar ta slut och för att få mer kraft och mod behöver man doppa händerna i det magiska vattnet. I detta land har trollkarlen satt ut larm så om ni ser några silvriga bollar så ska vi ta den magiska slangen och gå runt dem två gånger så larmar vi av dem. Se upp för trollkarlen om ni ser honom!
Åh vad skönt det magiska vattnet var!













I snölandet älskar barnen att krypa i tunnlar och att rimma. Efter tunneln kom det massa bilder på träden som vi skulle hitta rim till och sen fick vi en pusselbit. Vi klarade kluringarna i pepparkakslandet så nu har vi tre pusselbitar.
Barnen i snölandet älskar att gå längs med rep med ögonbindel och det fick de prova!
Så gick vi runt larmet två varv för att larma av:)












Nu kom vi till småfolkets land. Där har trollkarlen byggt ett nät av rep. Försök att ta er igenom det två och två så tyst som möjligt så inte trollkarlen kan höra er.

Alltid när man träffar småfolket ska man sjunga veckosången. Så det gjorde ju vi.
Småfolket gillar mattekluringar så det fick vi några att lösa. Klarade vi dem fick vi en pusselbit till!



















 Vi hittade spelkort på marken som vi lade i sifferordning. När man sen vände på dem bildade de orden röd kula. Hm en ledtråd.
På ett ställe hängde det massor av röda kulor och där i närheten hittade vi en påse. I den låg det batteridrivna ljusslingor??
Vi kom till näten av rep och vi tog oss igenom två och två.













 Nu var vi snart framnme vid målet! Vi kom till tomtarnas land.
Där blev vi bjudna på skumtomtar och varm saft! Så gott!
Vi löste en uppgift till och fick vår sista pusselbit. Vi lade pusslet och fick en bild av hur tomtens brevlåda åsg ut och hur omgivningen såg ut! Dags att hitta den!
 Helt plötsligt kom vi till en förtrollad stock och för att komma över den var vi tvungen att säga några magiska ord...
 JAAAA vi hittade den!!!
 JAAAA vår önskelista låg kvar!!
Dert var det vi skulle ha ljusslingan till! Vi hängde den på brevlådan så att tomten kunde hitta den ikväll när det blir mörkt! Uppdraget avslutat!
Så nu kan vi gå ut genom verklighetsporten! Bakom den finns inga trollkarlar, småfolk eller andra konstigheter- här är bara en helt vanlig skog!









SLUT!!!

3 kommentarer:

  1. Jag VILL gå i din förskola! Vilket minne för livet för barnen. En eloge till er pedagoger. Kram Annika R

    SvaraRadera
  2. Underbart att få följa ert äventyr. Kann riktigt känna spänningen i luften :-) Superfina bilder och bra beskrivet. Kul att få se vad ni pysslar med. Saknar er! Kram / Jessika

    SvaraRadera
  3. Håller med ovanstående kommentarer! Himmel vilket underbart, välgjort och spännande sagoäventyr för barnen. Dessutom främjar det både barnens fantasi, samarbete, språkutveckling, matematik och typ hundra andra kriterier i läroplanen. Tack för inspirationen! :)

    SvaraRadera